De eerste stap, een preprocessing stap, is gebaseerd op het feit dat de lokale intensiteit van een textuur niet overal even groot is. Bij een zo goed als perfecte textuur is dit geen probleem, maar bij een foto van een near-regular texture kan dit wel voor problemen zorgen. Dit kan bv. veroorzaakt zijn door een flash die niet volledig uniform is of door zonlicht. Een oplossing hiervoor is om de intensiteitswaarden van een textuur te delen door de intensiteitswaarden van een circular average filter toegepast op de oorspronkelijke textuur, gevolgd door een normalisatie. Dit wordt hieronder gedemonstreerd.
Vervolgens worden er enkele kleine aanpassingen gedaan, zoals een constrastverhoging, een inversie van de intensiteitswaarden indien de gemiddelde intensiteitswaarde hoger is dan 0.5 (dit geeft meer uitgesproken pieken bij de autocorrelatie) en nogmaals een circular average filter (ditmaal met een zeer kleine straal) om hoogfrequente ruis te elimineren. Het resultaat is hieronder weergegeven.
In de volgende preprocessingstap gaan we op zoek naar een gepaste threshold zodat we de textuur kunnen omzetten naar een zwart-wit textuur. Het is namelijk gebleken dat de pieken in de autocorrelatiefunctie hierdoor meer uitgesproken zijn. Een mogelijke thresholdwaarde kan men berekenen door de brightness aan te passen bij een maximaal contrast en de intensiteit te zoeken waarbij relatief het minste aantal pixels veranderen. Dit wordt gedemonstreerd in onderstaande figuur.
Hierna wordt, zoals in een vorige post reeds vermeld, de autocorrelatie berekend en worden hiervan de pieken gezocht in een 8x8 window. In tegenstelling tot de vorige versie, waarbij de afstand tot de dichtstbijzijnde grotere piek als maat voor een lokale piek werd gebruikt, gebruiken we nu simpelweg de correlatiewaarde als maat wat betere resultaten geeft. We nemen initieel de 7 punten in de autocorrelatiefiguur met de hoogste waarde (1 punt is het middelpunt van de autocorrelatiefiguur, de andere 6 punten liggen ongeveer rond dit middelpunt). Voor elk van deze punten (behalve het middelpunt) wordt gecontroleerd of er in het verlengde van dit punt t.o.v. het middelpunt geen andere punten liggen met een hogere SSDn (sum of squared differences, normalized: een betere maat dan de correlatiemaat, maar rekenintensiever), want dit wijst erop dat de textuur een bijna-regulariteit vertoont, maar er dus geen is.
Autocorrelatiefiguur met het middelpunt in het rood en de 6 punten met hoogste correlatiewaarde in het geel
Autocorrelatie en de 7 punten met hoogste correlatiewaarde (de twee middelste gele punten zijn fout)
Vervolgens worden op deze 7 punten de GHT (general hough transform) toegepast. Indien dit geen resultaat geeft, wordt er iteratief telkens een extra punt genomen tot de GHT wel een resultaat geeft. Zo zijn er voor de eerste textuur 10 punten nodig.
De autocorrelatiefiguur met de 10 punten met hoogste correlatiewaarde die nodig zijn om 2 vectoren te vinden met de GHT
Dit algoritme slaagt erin het rooster te vinden van zowat alle testtexturen (ongeveer 200). Een nodige voorwaarde om het rooster te vinden is dat de textuur niet transparant mag zijn, bv. een hek vertoont verschillende gaten waardoor men de achtergrond kan zien. Bij deze texturen slaagt mijn algoritme er meestal nog wel in het rooster te vinden, maar niet altijd. Enkele voorbeelden.
Andere nodige voorwaarden zijn het feit dat de textuur een relatief groot deel van de afbeelding moet bedekken (minstens ongeveer 70%), de textuur niet te onregelmatig mag zijn en er minstens vier tegels aanwezig moeten zijn.
De rekentijd nodig voor het berekenen van het rooster is ongeveer 15 seconden voor een 500x500 afbeelding en na een optimalisatie van de genormaliseerde kruiscorrelatiemethode (normxcorr2) nog 9 seconden.